Скільки важить краплина національно-духовної гідності?

Сподіваюся, що колишнім і нинішнім очільникам міста Львова і Львівської області відома життєва дорога боротьби і страждань за вільну соборну Україну незламної духом Ольги Ільків – зв’язкової легендарного головнокомандувача УПА Романа Шухевича, якій понад 95 років.
Дякую студентці нашого факультету Вікторії Хомі, яка опановує телевізійну журналістику, за репортаж про жахливі побутові умови життя Ольги Ільків (НТА, 19 червня 2017 р.). Коли дивився репортаж, сором обпікав серце і душу. А що Ви відчували, шановні керманичі?
Десять років тому наша студентка Ярина Ціж підготувала радіонарис «Доньки вкраїнські на хреснім шляху України» про Ольгу Ільків, який прозвучав по Львівському обласному радіо. Текс цього радіонарису опубліковано у моєму  підручнику «Журналістська майстерність». Ярина Ціж розповідала: «Дивовижно, але Ольга Ільків, котра перейшла через стільки страждань і мук комуністично-російської системи, у якої забрали коханого, сім’ю, молодість…, незважаючи ні на що і надалі повниться Великою Любов’ю. Вона зізналася, що завжди шкодувала своїх кривдників, бо, за її словами, вона була у кращому становищі, ніж вони. Ольга Ільків і тепер молиться за них. І, перебиваючи перший голос, що кляне ворога, зрадника, вторить другим голосом у своїй поемі «Юда Іскаріот»:
Ти злочинець,
Горем одержимий,
Скоріш відкинь ці кляті 30 срібняків
В личину вкинь Синедріону.
І кайся, кайся,
Ти жовчю  і сльозами окропи
Цей вічний шлях ганьби
І болю, каяття і муки.
Повзи, повзи, цілуючи сліди Христа.
І плач криваво, плазуй і плач,
 а чей там може ще знайдеш,
хоч краплю крові з ран Його,
хоч цвях з Його хреста…
О, як потрібна протидія зраді,
щоби не плодила вже більше
хтивих юд знівечена земля.


Шановні очільники Львова і Львівської області, Ви ж бо прийшли до влади завдяки таким національним борцям за Україну, як всечесна Ольга Ільків. Невже у Львові, який рясніє новобудовами, так важко за 26 років Незалежності надати хоч би двокімнатну квартиру совісті української нації – Ользі Ільків?!

Коментарі