ХАЙ ПРОПАДЕ НЕЗГОДИ ПРОКЛЯТА МАРА!

Колотнеча у Верховній Раді та під Верховною Радою України, непорозуміння між гілками влади та громадськими організаціями, морально-психологічна напруга, навіть ненависть у суспільстві спонукають ще і ще раз нагадувати громадянам про мудрість і гідність наших славних пращурів.
У 1880 році Іван Франко звернувся до українців:

Не пора, не пора, не пора
Москалеві й ляхові служить!
Довершилась України правда стара,-
Нам пора для України жить.

Не пора, не пора, не пора
В рідну хату вносити роздор!
Хай пропаде незгоди проклята мара!
Під Украйни єднаймось прапóр!

Цей совістю Великого Українця проголошений заклик не принижує, не зневажає жодної нації. Навпаки - українсько-патріотична глибина думки Івана Франка наснажує кожного з нас величчю поваги до гідності кожної людини на землі, нагадує українцям заповітні слова нашого Пророка Тараса Шевченка:

В своїй хаті своя й правда,
І сила, і воля.

Нема на світі України,
Немає другого Дніпра…

І чужому научайтесь,
Й свого не цурайтесь.

Мільйони національно свідомих українців віддали найдорожче - своє життя, щоб здійснилося передбачення Івана Франка, висловлене ще 1883 року:
Розпадуться пута віковії,
Тяжкії кайдани,
Непобіджена злими ворогами
 Україна встане.
Встала Україна! Світ довідався про неї. Якою Україна є нині, якою буде Україна завтра залежить від кожного з нас, від кожного українця, де б він не жив, від кожного громадянина України. Канада є такою, яким є кожний канадієць, Німеччина - такою, яким є кожний німець, Польща - такою, як кожний поляк, Росія - такою, як кожний росіянин, Чілі - такою, яким є кожний чілієць, Японія – такою, як кожний японець…
Доля кожної людини, родини, народу, нації також залежить від того, якою є влада у кожній державі (національна, шовіністична, імперська, космополітична, кримінально-олігархічна, колабораціоністська тощо), чиї інтереси вона захищає, який приклад показують очільники усіх рівнів, які взаємини між керманичами і громадянами. Є чимало інших політико-ідеологічних, морально-психологічних критеріїв безпеки життєдіяльності людини, суспільства, держави.
«Україна - це Ти!» - підкреслив публіцист Володимир Яворський. Що і як робить, як діє, як творить, як чинить, з якою метою ступає по землі кожен «Я», кожний «Ти», кожний «Ви», разом «Усі» в Україні, що носимо у серці своїм, яким зерном засіваємо (добродійності, зловорожості, заздрісності, любові, ненависті, оптимізму, щирості, патріотизму), як ставимося один до одного, як дбаємо про українське, - такою і є нинішня Україна.
Щоб Україна була іншою, такою, про яку мріяли у важкій неволі імперських держав, за яку боролися і нині проливають кров, віддають своє життя вірні сини і доньки, справді високодуховною, заможною, щоб на свою державу не нарікали українці, а жили у злагоді та мирі, то робімо так, як радив Іван Франко:
Пора, діти, добра поглядати
 Для власної хати,
Щоб ґаздою, не слугою
 Перед світом стати!

У світі поважають дбайливого, працьовитого, сильного господаря на своїй землі, здатного її захистити, справжнього, щирого носія національних і загальнолюдських цінностей.  

Коментарі