КРОКИ ВАСИЛЯ ЛИЗАНЧУКА

  Василь Васильович Лизанчук народився 1 січня 1937 р. у селі Ганів Коломийського району Івано-Франківської області у хліборобській сім’ї Ганни Миколаївни і Василя Петровича Лизанчуків, які виховали п’ятеро дітей: Василя, Марію, Віру, Наталію, Галину. Навчався в Ганівській початковій, Дебеславській семирічній і Корницькій середній школах. Дописувати до районної газети почав із 8-го класу (1951) за порадою вчителя Володимира Карловича Новака. Після закінчення 10-го класу, від грудня 1954 р. до жовтня 1956 p., працював коректором коломийської районної газети „Червоний промінь, яку редагувала Ніна Пилипівна Головко. Три роки був у лавах Радянської Армії, служив в одній ескадрильї з майбутнім космонавтом Германом Степановичем Титовим, який згадує про Василя Лизанчука у книжках  „700 000 километров в космосе,  „Голубая моя планета,  „Авиация и космос,  „Ветвь сибирского кедра. Протягом року (1959/60 н.p.) навчався у Львівському військово-політичному училищі.
У 1966 р. закінчив заочне відділення факультету журналістики Львівського державного (тепер – національного) університету імені Івана Франка. Від 1960 р. до 1962 р. завідував відділом сільського господарства новояричівської районної газети  „Червона зоря (Львівська обл.). Із 1962 р. по 1965 р. працював завідувачем відділів передового досвіду, промисловості, сільського господарства в коломийській міжрайонній газеті  „Радянська Гуцульщина та коломийській міськрайонній газеті  „Червоний прапор.
Від лютого 1965 р. до травня 1968 р. – літературний працівник, кореспондент обласної газети  „Прикарпатська правда. Згодом тривалий час працював старшим редактором Івано-Франківського облтелерадіокомітету, власним кореспондентом Українського радіо в Івано-Франківській області. У 1974–1976 pp. навчався у Вищій партійній школі при ЦК КП України. Водночас вів науково-дослідницьку роботу. Дисертацію  „Педагогічні проблеми підвищення ефективності впливу радіо і телебачення на соціалізацію підлітків на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук захистив 1 липня 1977 р. у Науково-дослідному інституті педагогіки (м. Київ). Дисертацію  „Засоби масової інформації і формування громадянської позиції молоді на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук захистив 27 червня 1991 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради в Київському державному (тепер – національного) університеті імені Тараса Шевченка.
Від грудня 1978 p. – асистент, від жовтня 1980 p. – доцент, від травня 1992 р. – професор кафедри теорії і практики журналістики, з вересня 1993 р. – завідувач кафедри радіомовлення і телебачення Львівського університету імені Івана Франка.
Проблемам використання засобів масової інформації у процесі виховання молодого покоління присвятив монографії  „Увага: увімкнуто приймач (Вплив радіо і телебачення на формування громадянської активності молоді) (1986),  „Грані колективізму: Вплив преси, телебачення і радіо на формування соціальної активності молоді (1989), які вийшли у видавництві Львівського університету  „Вища школа, а також брошури  „Телебачення і радіо у вихованні учнів (1985) і  „Громадянином бути зобов’язаний (1989), що їх видало Товариство  „Знання України.
Василь Лизанчук видав посібники для студентів факультету журналістики:  „Особливості підготовки матеріалів для радіо і телебачення (у співавторстві з В.А. Качканом),  „Методичні вказівки до вивчення теми  „Інформаційні жанри радянської газети (у співавторстві з А.3. Москаленком, В.А. Качканом, М.К. Василенком),  „Методи збирання і фіксації інформації у журналістиці (у співавторстві з О. Д. Кузнецовою). Йому належать чотири розділи підручника  „Теорія і практика радянської журналістики, виданого авторським колективом за редакцією професора, доктора філологічних наук В. Й. Здоровеги. У 1990 р. видав текст лекцій  „Засоби масової інформації і духовне відродження України. У 2000 р. видавництво  „ПАІС надрукувало підручник В. Лизанчука  „Радіожурналістика: засади функціонування. Підручник  „Основи радіожурналістики з компакт-диском журналістських творів вийшов у світ у 2006 р., а в  2008 р. – навчально-методичний посібник  „Геноцид, етноцид, лінгвоцид української нації: хроніка. Підручник  „Журналістська майстерність надруковано в 2011 році. Цей підручник зайняв перше місце в університетському конкурсі  „Найкращий підручник гуманітарного напряму 2010–2011 навчального року. Його автор Василь Лизанчук 4 жовтня 2011 року нагороджений Грамотою Львівського національного університету імені Івана Франка. У 2015 р. Василь Лизанчук видав підручник Психологія мас-медіа, який зайняв друге місце в університетському конкурсі Найкращий підручник гуманітарного напряму 2014-2015 навчального року (Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка). Навчальний посібник В. Лизанчука Новини на регіональному телебаченні (співавтор П. Я. Дворянин) вийшов у світ 2016 року.
Актуальні питання відродження, становлення, утвердження національних духовних цінностей, української мови, культури розглянуто в брошурі  „О рідне слово, що без тебе я?! (1990 p., видавництво Товариства  „Знання). У 1993 р. машинно-офсетна лабораторія Львівського університету імені Івана Франка видала у двох частинах книжку В.В. Лизанчука  „Засоби масової інформації про русифікаторську політику в Україні. У 1995 р. в Інституті народознавства НАН України видано науково-публіцистичну книжку  „Навічно кайдани кували: Факти, документи, коментарі про русифікацію в Україні. Видавництво  „За вільну Україну в 1996 р. видало збірник науково-публіцистичних роздумів  „Завжди пам’ятай: Ти – Українець!. У 1997 р. вийшла у світ книжка  „З-під іга ідолів (Роздуми про пережите). Друге доповнене видання книжки  „Завжди пам’ятай: Ти – Українець! надійшло до читачів у 2001 р. Монографію  „Не лукавити словом В. Лизанчук видав 2003 р. У 2004 р. вийшла у світ монографія  „Кайдани ще кують: Факти, документи, коментарі про російщення в Україні (Доповнене видання книжки  „Навічно кайдани кували). У 2009 р. видавництво  „ПАІС надрукувало монографію В. Лизанчука  „Творімо разом Україну!.  „Історія російщення українців – так називається монографія В. Лизанчука і М. Рожика, яка вийшла у світ у 2011 р. (Видавництво ЛНУ імені Івана Франка). До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у 2014 р. В. Лизанчук видав монографію  „Шевченкове Слово (Видавництво ЛНУ імені Івана Франка).
Василь Лизанчук – автор 28 книжок (брошури, довідники, монографії, навчальні посібники, підручники) та понад 600 наукових і науково-публіцистичних статей з проблем теорії і практики журналістики, створення українського національного інформаційного простору, міжнаціональних взаємин, розвитку та утвердження української мови, культури, духовності, відновлення історичної пам’яті, збереження і примноження національних традицій, звичаїв, розбудови незалежної Української держави. Опублікував понад 900 кореспонденцій, інтерв’ю, репортажів, нарисів, статей. Бере активну участь у підготовці радіо- і телепередач (уже прозвучало понад 500 бесід, коментарів, інтерв’ю, репортажів, звітів), виступає з науковими доповідями і повідомленнями на міжнародних і всеукраїнських наукових конференціях та з лекціями перед громадськістю на актуальні теми українського державотворення.
Із 1966 р. В. Лизанчук – член Національної Спілки журналістів України. Указом Президента України від 6 червня 1997 р. йому присвоєно почесне звання  „Заслужений журналіст України. Загальні збори Академії наук Вищої школи України 19 грудня 1998 р. обрали В. Лизанчука академіком Академії наук Вищої школи України по відділенню масової комунікації. За підсумками всеукраїнського конкурсу друкованих засобів масової інформації  „Українська мова – мова державна, проведеного 1998 p., В. Лизанчука серед позаштатних авторів нагороджено першою премією і дипломом.
Президія Головної управи колишніх вояків-українців у Великобританії 16 вересня 2000 р. нагородила В. Лизанчука  „Золотим Хрестом Заслуги І класу, а 26 грудня 2000 р. Президія Академії наук Вищої школи України присвоїла В. Лизанчукові Нагороду Ярослава Мудрого за значний здобуток у галузі науки і публіцистики. Ухвалою Комітету в справах премії імені Івана Огієнка від 26 березня 2001 р. В. Лизанчукові присвоєно Огієнківську премію в галузі науки. У 2001 р. Фонд Воляників-Швабінських при Фундації Українського Вільного Університету в Нью-Йорку нагородив В. Лизанчука дипломом і премією за книжку  „Завжди пам’ятай: Ти – Українець! і  „цим висловлює подяку за цінний внесок до скарбниці української культури. Державний комітет телебачення і радіомовлення України нагородив його 2006 р. відзнакою третього ступеня за заслуги в розвитку інформаційної сфери.
З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження видатного українського мислителя, громадського діяча, письменника, національного генія Івана Франка ректор Львівського національного університету імені Івана Франка нагородив Василя Лизанчука ювілейною медаллю  „150 років від дня народження Івана Франка (Наказ № 3073 від 31.08.2006 р.).
За поданням правління Коломийського товариства  „Просвіта імені Тараса Шевченка (Витяг з протоколу № 7 від 3 липня 2006 р.) Коломийська міська рада за активну наукову, громадську і політичну діяльність занесла прізвище Василя Лизанчука в Книгу шани м. Коломия.
За вагомий особистий внесок в українське національне відродження, розбудову та зміцнення Української держави Центральне правління Всеукраїнського товариства  „Просвіта імені Тараса Шевченка нагородило В. Лизанчука медаллю  „Будівничий України № 409 від 9 січня 2007 р.
Президія Академії наук вищої освіти України (ухвала від 16 жовтня 2009 р., протокол №8) нагородила В.В. Лизанчука Дипломом і другою премією у номінації  „Монографія за науково-публіцистичну працю  „Творімо разом Україну!
Розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації (№ 1599/0/510 від 28 грудня 2010 р.) В. Лизанчукові призначено стипендію в галузі наукової публіцистики. За вагомий особистий внесок у збереження та розвиток гуцульської культури Правління суспільно-культурного товариства  „Гуцульщина у Львові 7 травня 2011 р. нагородило В. Лизанчука відзнакою  „Патріот Гуцульщини.
За ґрунтовні книги для утвердження української України, виховання свідомого покоління громадян на стійких національно-державних засадах Покутський фонд імені Леся Гринюка (м. Коломия) 24 серпня 2011 р. в День 20-ї річниці відновлення незалежності України нагородив Василя Лизанчука Дипломом і Премією імені Леся Гринюка.
Згідно з положенням про ювілейну медаль „Львівський національний університет імені Івана Франка. 350 років, схваленого на засіданні Оргкомітету з підготовки ювілейних заходів від 30 листопада 2010 року (протокол №5), ректор Львівського національного університету імені Івана Франка нагородив Василя Лизанчука ювілейною медаллю за багаторічну працю на розвиток Університету (4 жовтня 2011 р.).
За вагомий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка Указом Президенка України від 10 жовтня 2011 р. (№ 971/2011) Василя Лизанчука нагороджено орденом  „За заслуги ІІІ ступеня (Знак ордена №11745).
Президія Академії наук вищої освіти України у 2012 р. нагородила Василя Лизанчука медаллю “За успіхи в науково-педагогічній діяльності”. Цього ж року йому вручено медаль  “20 років Академії наук вищої освіти України”. У 2013 р. секретаріат Національної спілки журналістів України нагородив В. Лизанчука золотою медаллю української журналістики. За найкращу публікацію публіцистики у 2012 р. на сторінках часопису Дзвін Василя Лизанчука у 2013 р. нагороджено дипломом Лауреата літературної премії імені Романа Федоріва.  За особливі заслуги в розвитку науки і освіти, підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації, довголітню науково-педагогічну та громадську діяльність в Університеті Вчена Рада Львівського національного університету імені Івана Франка 25 вересня 2013 р. присвоїла В. В. Лизанчукові почесне звання “Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка”.
За значні внески у розвиток традиційної гуцульської культури, відновлення народних традицій, любов до рідного краю Рада суспільно-культурного товариства Гуцульщина у Львові 21 січня 2015 р. нагородила В. В. Лизанчука дипломом і медаллю Гуцул року. За вагомий особистий внесок у розвиток традиційної гуцульської культури та з нагоди 25-річчя створення суспільно-культурного товариства Гуцульщина у Львові Управління культури, національностей та релігій нагородило Василя Лизанчука  30  січня 2016 р. грамотою.
За багаторічну наукову, педагогічну та журналістську діяльність правління Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України 6 червня 2016 р. нагородило грамотою В. В. Лизанчука – доктора філологічних наук, завідувача кафедри радіомовлення і телебачення, заслуженого професора Львівського національного університету імені Івана Франка, академіка Академії наук вищої освіти України, заслуженого журналіста України, лауреата Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка.
Академія наук вищої освіти України 8 грудня 2016 р. нагородила В. В. Лизанчука дипломом і першою премією за монографію Шевченкове Слово.
За навчальний посібник Новини на регіональному телебаченні Академія наук вищої освіти України 8 грудня 2016 р. нагородила В. В. Лизанчука дипломом і другою премією (співавтор навчального посібника П.Я. Дворянин).
За багаторічну сумлінну працю, вагомі здобутки у науково-педагогічній діяльності і за значний внесок у вихованні фахівців для ЗМІ ректор Львівського національного університету імені Івана Франка оголосив 3 січня 2017 р. В. В. Лизанчуку подяку.
Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України висловила подяку В. В. Лизанчукові за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців та з нагоди 80-річного ювілею.
За багатолітню сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих журналістських кадрів та з нагоди 80-літнього ювілею первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка нагородила В. В. Лизанчука грамотою.
Одинадцятого січня 2017 р. Львівська обласна рада нагородила В. В. Лизанчука грамотою за вагомий особистий внесок у розвиток науки і освіти, підготовку висококваліфікованих спеціалістів, плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 80-річчя від Дня народження.
За вагомий особистий внесок у становлення української журналістики, плекання любові до рідної мови, формування у журналістської спільноти високих моральних цінностей, патріотизму, любові до України, утвердження українського телерадіопростору та з нагоди 80-річчя від Дня народження Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України нагородила В. В. Лизанчука грамотою.
За високий професіоналізм, особисті творчі здобутки, розвиток інформаційної сфери та з нагоди Дня журналіста Секретаріат Національної спілки журналістів України нагородив 6 червня 2017 року В.В.Лизанчука почесною грамотою.
Василь Лизанчук – відповідальний редактор збірника науково-методичних праць  „Теле- та радіожурналістика, член редакційної колегії  „Вісника Львівського університету (серія  „Журналістика), член редакційної ради журналу  „Зоря вечорова, двох спеціалізованих вчених рад із захисту дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора  наук, член Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка, член Вченої ради факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, член Наукового товариства ім. Шевченка, член ради Львівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства  „Просвіта імені Тараса Шевченка, член ради суспільно-культурного товариства „Гуцульщина” у Львові.
До 60-річчя від дня народження Василя Лизанчука видано „Бібліографічний покажчик” (Львів, 1996. – 128с.). До 65-річчя від дня народження та 50-річчя журналістської праці Василя Лизанчука вийшла у світ книжка  „Кроки... Василь Лизанчук – публіцист, вчений, педагог: Бібліографічний покажчик, листи, рецензії (уклад. М.М. Романюк; передм. А.Г. Погрібного. – Львів, 2001. – 968 с.). До 70-річчя від дня народження та 55-річчя журналістської праці Василя Лизанчука видано другу частину книжки  „Кроки… Василь Лизанчук – публіцист, вчений, педагог: Бібліографічний покажчик, листи, рецензії, есеї) (уклад. М.М. Романюк; передм. А.Г. Погрібного. – Дрогобич,  „Коло, 2008. – 848 с.). До 75-річчя від дня народження та 60-річчя журналістської праці видано  „Кроки…Василь Лизанчук – публіцист, вчений, педагог: бібліографічний покажчик, листи, рецензії, есеї, відгуки. Книга 3 / укладач М.М. Романюк; передмова Я. С. Калакури. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2013. – 550 с. + вкл..

Іван Крупський

Коментарі